NoutatiSlider

Ministrul Romașcanu anunță repornirea schemei de ajutor „cash rebate” pentru industria cinematografică

Ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu, anunţă că Guvernul a făcut „un prim pas legislativ” pentru a reporni schema de ajutor de stat de tip „cash rebate” pentru industria cinematografică şi că din luna septembrie ar putea fi plătite datoriile anterioare, relatează Agerpres.

„Una dintre artele extrem de bine reprezentate în lume, cu origine românească, este arta cinematografică. Din 2017, la sugestia Ministerului Culturii de atunci, am inaugurat o schemă de ajutor de stat pentru industria cinematografică, schemă care se cheamă în limba engleză ‘cash rebate’ şi care înseamnă de fapt rambursarea unui procent din cheltuielile pe care investitorii în industria cinematografică, străini sau români din România, îi pot primi înapoi. Din păcate, o perioadă destul de lungă, de doi-trei ani de zile, această schemă a fost blocată. Astăzi am reuşit un prim pas legislativ: transferul acestei scheme de ajutor de la Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului către Ministerul Culturii”, a precizat ministrul, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la finalul şedinţei de guvern.

El a menţionat că în perioada imediat următoare vor fi elaborate normele de punere în aplicare, iar schema de ajutor de stat va fi alimentată după rectificare. Astfel, la începutul lunii septembrie ar putea fi achitate datoriile anterioare.

„Este o obligaţie extrem de importantă a României. În momentul în care noi am avut această schemă pusă în practică în 2018, producători importanţi au aplicat pentru primirea banilor respectivi. Din păcate, aproximativ 40 de firme (…), deşi au aplicat, nu şi-au primit banii. Suntem în măsură să anunţăm că vom repara această situaţie. Undeva la începutul lunii septembrie vom fi în măsură să achităm primii bani din cei datoraţi, urmând de asemenea să punem în practică o nouă schemă de ajutor pentru industria cinematografică pentru 2023-2027”, a precizat Romaşcanu.

El i-a asigurat pe investitorii din industria cinematografică de faptul că vor avea în România „un partener extrem de important”.

instagram default popup image round
Follow Me
502k 100k 3 month ago
Share