VI. RAPORT DE ACTIVITATE AL CONSILIULUI DIRECTOR
ADUNAREA GENERALĂ
DIN DATA DE 18 MARTIE 2005
 

 

RAPORT DE ACTIVITATE
AL CONSILIULUI DIRECTOR
Pe perioada 01.01.2004-31.12.2004
 

 

 

Aşa cum prevede statutul şi cum s-a hotărât în Adunările Generale, Consiliul Director s-a întrunit lunar şi ori de câte ori a fost  necesar pentru a analiza şi a găsi soluţii la problemele apărute în decursul anului.
            Una din principalele preocupări, în care s-a implicat activ Consiliul Director, a fost modificarea Legii 8/1996, a dreptului de autor. Alături de celelalte organisme de gestiune colectivă au fost formulate şi înaintate la parlament propuneri concrete de contracarare a unor intenţii de restrângere a autonomiei  ONG-urilor, de protejare a independenţei acestor organizaţii, de recunoaştere a profesiei de producător de film şi audiovizual, de recunoaştere a drepturilor ce li se cuvin acestora .
            Deşi forma finală a legii nu a cuprins decât o parte dintre propunerile înaintate de noi, aplicarea ei a necesitat un efort important din partea Consiliului Director. A trebuit redactat un nou statut, au trebuit încadrate costurile de funcţionare a uniunii noastre în cotă de 20% din sumele colectate, prevăzute de lege, ceea ce a afectat mai cu seamă activitatea noastră externă.
            Legea nouă a impus o nouă structură cu costuri mai mari de funcţionare, pentru a face faţă noilor cerinţe, cum ar fi : un cenzor angajat, un traducător, etc. Consiliul Director a stabilit să se solicite membrilor să-şi plătească, la zi, cotizaţiile, să se reducă unele cheltuieli cu funcţionarea comunicaţiilor interne şi externe.
            Altă preocupare a Consiliului Director a fost să atragă spre uniunea noastră noi producători independenţi ceea ce a făcut ca astăzi principalele societăţi, nou create, să facă parte din UPFAR.
În vederea popularizării  producţiilor create recent de membrii UPFAR, împreună cu UARF, CNC şi Consiliul Judeţean Constanţa a organizat o gală a filmului românesc la Mamaia în perioada 24-28 august 2004.
Având posibilitatea să influenţeze direct constituirea repertoriului de filme al TVR, Consiliul Director a contribuit la includerea unui număr mai mare de filme româneşti - şi în special cele distribuite de membrii UPFAR - în repertoriul TVR.
Prin reducerea posibilităţilor financiare de intensificare a eforturilor de contactare a organizaţiilor similare din Europa pentru a încheia contracte de colaborare reciprocă, Consiliul Director şi-a concentrat atenţia spre AGICOA . Drept rezultat al eforturilor noastre, în prezent UPFAR a devenit membru al AGICOA iar AGICOA membru al UPFAR. S-a creat astfel o structură denumită UPFAR/ARGOA cu un statut nou şi cu o nouă identitate. Prima consecinţă a asocierii o reprezintă posibilitatea reală de protecţie a operelor produse de  membrii şi nemembrii noştri, în ceea ce priveşte difuzarea operelor în alte ţări. Al doilea avantaj îl constituie accesul UPFAR/ARGOA la experienţa şi metodologia AGICOA în ceea ce priveşte evidenţa circulaţiei operelor în media.
Consiliul Director este implicat în mod direct şi responsabil în aplicarea prevederilor noii legi a dreptului de autor şi în găsirea de soluţii care să ducă la îndeplinirea acordurilor semnate cu AGICOA.
O altă preocupare a Consiliului Director  a fost îmbunătăţirea prevederilor Legii Cinematografiei şi în special a regulamentului de selecţie a proiectelor de film în cadrul Concursului CNC. La această acţiune a participat activ un număr important de societăţi independente din Uniunea noastră.
În prezent, Consiliul Director este preocupat de elaborarea unei strategii care să facă din UPFAR/ARGOA un pilon important în impunerea calităţii de producător în industria cinematografică, care va fi întărită de o legislaţie de apărare a intereselor societăţilor independente care, în fapt sunt creuzetul de cristalizare a filmului naţional.